• Utrecht - In oktober liet UVV de Nederlandse honkbalwereld op zijn grondvesten schudden. Het presenteerde oud-Major League-speler en coach Scott Radinsky als de nieuwe manager voor volgend seizoen. Natuurlijk zijn het de spelers die de prestatie moeten leveren, maar duidelijk is wel dat het voor de Utrechtse honkbalclub menens is in 2024. Het wil eindelijk de play-offs halen.

  Nog even een korte opfrissing. Scott Radinsky. In Utrecht zal hij zonder problemen over straat kunnen. In Amerika weten veel mensen wel wie hij is. Een carrière van 11 jaar in de Amerikaanse Major League.

  Als werper bij de Chicago White Sox, Los Angeles Dodgers, St. Louis Cardinals en de Cleveland Indians. Overwon tijdens zijn spelersloopbaan ook nog eens kanker en ging daarna aan de slag als coach met als hoogtepunt Team USA en een rol als bullpencoach bij de Los Angeles Angels. Hij hield zich bij die laatste in die rol bezig met de relief werpers bij die Major League organisatie. En de Amerikanen die minder met honkbal hebben, maar meer met muziek, kennen hem als frontman van de punkband Pulley, waarmee hij de wereld over reisde.

  Gepassioneerd

  En die Scott Radinsky staat vanaf april langs kille Hollandse honkbalvelden een bescheiden Utrechtse hoofdklasseclub te leiden als hoofdcoach. "Is het een stap omlaag? Ik weet het niet hoor", zegt Radinsky in een 1-op-1 gesprek met RTV Utrecht op een koude winterdag op Sportpark de Paperclip.

  Hij is al even in Utrecht om huisvesting en andere zaken te regelen. "Ik denk dat honkbal een universeel spelletje is. Ik merk dat er hier heel veel mensen rondlopen met passie voor het spel. Ik wil daar graag deel van uitmaken. Ik hou ervan om te werken met gepassioneerde mensen en ze verder te helpen met honkbal."

  Ik ben toe aan een andere uitdaging

  Scott Radinsky

  De 55-jarige Radinsky werkte in Amerika samen met de beste spelers ter wereld. "Daar ben ik dankbaar voor en ik heb er enorm van genoten, maar ik merk dat ik in deze fase van mijn leven toe ben aan een ander soort uitdaging."

  De man uit California ziet dat honkbal aan deze kant van de oceaan wint aan populariteit. "Dat zie je aan de jeugd waar een geweldige groei in zit. Ik wil dat graag verder ontdekken. Talent wordt vaak zo overschat. Uiteindelijk is passie en doorzettingsvermogen doorslaggevend." Bij UVV wordt hij op zijn wenken bediend. Want hij gaat daar met een piepjonge talentvolle ploeg werken.

  Radinsky (55) was 11 seizoenen actief als werper in de Amerikaanse Major League. En mag dan ook met recht een konijn uit de hoge hoed genoemd worden. De uit California afkomstige Radinsky debuteerde in 1990 voor de Chicago White Sox, speelde daarna voor de Los Angeles Dodgers en de St. Louis Cardinals en sloot zijn spelersloopbaan in 2001 af bij de Cleveland Indians. In 1994 kwam hij niet in actie, toen hij met succes vocht tegen kanker.

  Met de White Sox was hij in 1993 dicht bij een plek in de World Series, de finale van het Amerikaanse kampioenschap. Met Chicago verloor hij in zes wedstrijden van de latere World Series-winnaar Toronto Blue Jays. Radinsky kwam in vier wedstrijd in actie tegen Toronto.

  Honkbal is niet een bijster mondiale sport. Behalve Zuid-Amerika en Azië blijft er naast Europa niet heel veel over. "Maar juist die uitdaging was ik naar op zoek. En Europa was de beste mogelijkheid voor mij."

  Ondanks dat de club duidelijk is in haar doelen (top 4 spelen) is dat voor Radinsky niet een graadmeter. "Het gaat mij om constant zijn. Het spelletje op een harde, maar nette wijze spelen. Ik wil vooral zien dat spelers hun ziel en zaligheid erin gooien. Als dat allemaal gebeurd komen de overwinningen heus wel." Radinsky wil vooral toewijding zien. Hij is zich ook bewust dat hij niet te maken heeft met profs. "Het is toch geweldig? Die jongens hebben een baan, of gaan nog naar school. En toch zetten ze alles opzij om te honkballen. Dat betekent wel wat. Daar zit voor mij de aantrekkingskracht in."

  Passie en toewijding overschaduwen talent

  Scott Radinsky

  Tussen het gesprek door ijsbeert Radinsky wat over het veld, dat op dat moment meer weg heeft van een zwembad. Hij bekijkt de plek waar de werpers warmgooien en trekt wat apparaten uit het hek die gebruikt worden om het veld te prepareren.

  "Wat gebruiken jullie om de werpheuvel klaar te maken? Jullie hebben harken en stampers? Mooi." De Amerikaan heeft oog voor elk detail. "Als we straks tegen een ploeg spelen die veel grondballen slaat vraag ik de jongens om het gras een week niet te maaien", om daar aan toe te voegen: "Dan remt de bal sneller af"

  Angst voor wat hij te zien krijgt heeft hij niet. "Het wordt competitief honkbal op dit betreffende niveau. Het is geen schoolteam ofzo. Die jongens kunnen wel wat."

  Terug in Utrecht

  Radinsky is overigens niet voor het eerst in Utrecht. Hij toert met zijn punkrockband Pulley al jaren de hele wereld over. "Ja, we hebben hier ook opgetreden. Het moet in Tivoli geweest zijn. Ik heb begrepen dat ze nu een heel nieuw concertgebouw hebben."

  Verder weet de honkbalcoach er weinig meer van. "Het is één grote waas", lacht hij. "Het enige wat ik me nog echt kan herinneren zijn de gracht en de bruggen. Ik heb er zin in om de stad en het land verder te ontdekken. Mijn vrouw ook trouwens. Het is een klein land dus we gaan veel zien. Maar het meeste kijk ik toch uit om met het team door het land te trekken." En de gitaar? "Ja, die heb ik altijd bij me."

   Bron: RTV Utrecht