• In memoriam Johan Carbo

  In memoriam Johan Carbo


  Je hebt van die mensen die niet zo heel erg lang iets doen, maar die wel een onwisbare stempel op iets drukken. Zo’n persoon was Johan Carbo voor UVV honkbal in een van UVV’s roemruchtige periodes in de jaren zeventig/tachtig.
  Johan is vrijdag 3 mei 2024 op 73-jarige leeftijd overleden aan een hartstilstand.
  Een begenadigd (sport)journalist/tekstschrijver/blogger/auteur en columnist, docent en mediatrainer. Johan ging met vervroegd pensioen om nog meer te kunnen zorgen voor de liefde van zijn leven: Ellen, die op 30 april 2022 is overleden
  Zijn grote hobby was de honkbalsport. In de jaren zestig en zeventig reed hij op zijn brommertje naar heel veel wedstrijden van UVV. Want UVV beheerste een aantal jaren zijn leven. Erelid Joop Kruithof ‘rekruteerde’ Johan op de tribune tijdens een honkbalwedstrijd. Het bleek een gouden greep.
  Johan trad toe tot het bestuur van wijlen Line Klein, oprichtster van de afdeling Softbal binnen UVV. Line nam het voorzitterschap van het honkbal over na het overlijden van haar echtgenoot Tom in 1967. Officieel was Johan in dat bestuur wedstrijdsecretaris. Het spreekt voor zich dat zijn schrijverstalent en het bijbehorende netwerk hem ook op andere terreinen brachten. Denk hierbij onder andere aan zijn werk voor de uitgaves van het blad Bull Shot (later Hot Shot) en zijn werkzaamheden voor het Nieuw Utrechts Dagblad, Voeg daarbij zijn ongebreidelde energie en gedrevenheid en je komt op de uitspraak dat hij zijn stempel op deze periode binnen UVV drukte. Hij kwam in aanraking met allerlei spelers en coaches en natuurlijk moesten die allemaal naar UVV komen. In 1988 verzorgde hij de eindredactie van het 40-jarige honkbal jubileumboek. Zijn inbreng over de vorm en inhoud was bepalend voor het grote succes van dit ‘juweeltje’ met zijn vriend wijlen Jack Keja als wijze en rustige coördinator. Jarenlang maakte Johan ook deel uit van de redactie van het bondsblad Inside. Bovendien had hij een groot aandeel in twee sportboeken; het boek over 25 Haarlemse Honkbalweken en dat over een eeuw honkbal in Nederland.
  Door allerlei oorzaken verloor Johan het contact en zijn interesse voor UVV. Hij ‘verdween’ naar stadsgenoot HMS waar hij wederom voor de honkbalsport van grote waarde was. Maar ondanks dat hij zelf zei ‘’niets meer te hebben met UVV’, verschenen er in zijn blogs nog regelmatig verhalen over iconische honkballeden binnen UVV. Werk van zijn hand is ook terug te vinden op de site van UVV.
  Zelfs schreef hij in een van zijn laatste blogs over zijn 73-jarig verjaardag ‘’ Je wordt maar één keer in je leven 73. Een wonder eigenlijk dat ik dat heb gehaald. Ik kon het eerste jaar in de journalistiek, bij Parool Sport, geen stukkie beginnen zonder eerst een Wilde Havana van La Paz aan te steken. Tien sigaren in een doosje. Ze gingen schoon op zodra er een artikel geschreven moest worden.’’

  Namens bestuur HSV UVV
  Marina van Huissteden-Kaspers

  De uitvaart van Johan is maandag 13 mei in besloten kring.