• Vandaag kwam eindelijk het verlossende woord: Honkballen op het allerhoogste niveau van Nederland kan vanaf april 2023 weer in Utrecht. Dat klinkt bijna als verrassing en misschien is dat ook zo. Eind 2021 is in de honkbalwereld besloten de hoogste afdeling van de competitie te sluiten voor nieuwe deelnemers. Er bestond geen kans meer om via promotiewedstrijden naar de Hoofdklasse te promoveren. Er werd tevens besloten dat er kwalitatieve en sportieve regelingen komen om de Hoofdklasse voor publiek, spelers en media aantrekkelijker te maken. Het betekende evenwel dat UVV met geen mogelijkheid terug kon komen in de Hoofdklasse in 2022.

  In de afgelopen jaren is door de staf en spelers hard gewerkt om een terugkeer naar de Hoofdklasse mogelijk te maken. Elk jaar kwam de ploeg van Frank Koene een stapje dichterbij. Met dit jaar het kampioenschap in de Eerste Klasse als ultieme beloning. Een fantastische prestatie, die een beker, medailles en gelukwensen opleverden. En een echte huldiging in de thuiswedstrijd tegen RCH op zaterdag 20 augustus op sportpark De Paperclip. Een beloning echter die door de afschaffing van de promotie degradatie regeling eind 2021 ineens flink in waarde is gedaald. De promotie moest nu aan de vergadertafel tot stand komen. En dat is nu dus ook gelukt!

  Het doel om Hoofdklasse te spelen was vorig jaar al inzet voor UVV om deelname aan de Hoofdklasse aan te vragen bij de Nederlandse Honkbalbond (KNBSB). Helaas werden toen de ambities van UVV niet gehonoreerd. De geboden opening op mogelijk deelname in 2023 is daarna continu onderwerp van gesprek geweest. En UVV heeft zich in juni wederom gemeld op een dwingender wijze, zodat er sneller naar een antwoord werd toegewerkt. De prestaties op het veld gaven ook steeds aanleiding deze ambitie te verwezenlijken. Inmiddels zijn er Minimale Kwaliteitseisen voor deelname geproduceerd door de KNBSB waaraan Hoofdklassers moeten voldoen. Dat zijn stappen om een professionelere honkbalomgeving in deze gesloten klasse te gaan borgen. UVV heeft zich gepresenteerd als club met ambitie die aan de eisen kan en wil voldoen en heeft een schitterend internationaal goedgekeurd park met alle voorzieningen om het honkbal op het hoogste niveau te ondersteunen. Daarnaast bieden staf en vrijwilligers van UVV 100% ondersteuning aan de teams om goed voor de dag te komen.

  De afgelopen zomerperiode heeft de club dus niet stilgezeten en zich met overtuiging  gepresenteerd bij de KNBSB. Het bestuur van de KNBSB heeft besloten het eerste honkbalteam van UVV vanaf 2023 toe te laten in de Hoofdklasse van de KNBSB. Wel zal UVV moeten voldoen aan de eisen voor deelname aan de Hoofdklasse, zoals dat voor alle hoofdklassers per 2023 zal gelden. In navolging van deze bijzondere wijze van promotie van de honkballers van Heren 1 komt de promotie van Dames 1 naar de Hoofdklasse ook steeds dichterbij. Hier gelden nog wel de sportieve prestaties als norm voor promotie. Met nog vier speelweekenden en acht wedstrijden voor de boeg komt promotie snel dichterbij.

  Wilt u de dames ondersteunen tijdens de thuiswedstrijden bent u van harte welkom op zaterdag 10 september voor de wedstrijden tegen Red Lions en zaterdag 17 september voor de wedstrijden tegen Sparks Haarlem. De wedstrijden beginnen om 14.00 uur. Heren 1 speelt verder in de vervolgcompetitie met de Hoofdklassers. Op donderdag 8 september en zaterdag 10 september is Storks de tegenstander en tenslotte komt Quick op bezoek op sportpark de Paperclip op donderdag 15 september en zondag 17 september. Ook deze wedstrijden beginnen om 14.00 uur.

  We hopen u binnenkort te zien op sportpark De Paperclip.

  Namens het bestuur,

   

  Merijn van Elsäcker

  Voorzitter HSV UVV