• In Memoriam Ad Lijffijt 25 januari 1953 – 16 juni 2022  

  Als telg uit de sportfamilie Lijffijt besteedde Ad menig uurtje aan honkbal op het veld en sinds jaren ook voor de buis. In de nachtelijke uurtjes verslond hij het honkbal en kon hij iedereen verhalen over de hoogtepunten die hij had gezien. Kortom hij was groot liefhebber en had enorme belangstelling voor Major League Baseball en in het bijzonder voor de New York Yankees. Als regelrechte fan spaarde hij voor de overtocht naar de USA. En hij liet deze droom diverse malen uitkomen, met als hoogtepunt de reis naar Florida met Leo Schwartz en Tom van Zijl. In het stadion van Tampa Bay zag hij ‘’zijn Yankees’’ daar een aantal malen spelen. Eenmaal thuis raakte hij niet uitgesproken over dit avontuur en vertelde hij iedereen die het maar wilde horen hoe je nu eigenlijk honkbal moet bedrijven. En hij ging hier best ver in, want na deze trip besloot Ad dat de hele afdeling in witte broeken moest spelen, gewoon ‘omdat dit zo hoort‘.

  Toch kon hij ook met plezier een paar stapjes “anders” doen, door zelf met jeugd aan de slag te gaan, ze de kneepjes van het honkbal te leren en veel wedstrijden te leiden als trainer coach. De jongens die hij trainde leerden spelenderwijs dromen van honkbal. Ze werden daardoor steeds enthousiaster. Ad kende honkbal en wist hoe je dat moest overbrengen. Velen hebben zijn kennis en kunde later vertaald naar prima honkballers in de hoofd- en eerste klasse. En de oudere garde binnen UVV herinnert zich ongetwijfeld de avonturen van het legendarische ‘’4e’’ team. Met mannen als zijn broer Gerrit, Theo van Maanen, Ronald van Bavel, René Rijnberk, Victor Maas, Cas Davids, Eric van Erne, Jack Keja, Kees Verheul, Ruud van der Horst en Wouter Baas schreef dit team geschiedenis. Niet zozeer door hun prestaties op het veld maar zeker wel door hun escapades ernaast!

  Ad had een tijdlang bestuurlijke ambities. Uiteraard binnen UVV waar hij een aantal jaren aan het roer stond als voorzitter en zeker als penningmeester en rechterhand van toenmalige voorzitters. Dat leverde best eens vuurwerk op tussen leden en hem. Maar vuurwerk met de beste bedoelingen: de club vooruit helpen. Hij was één van de eerste bestuurders op De Paperclip. Een fase waarin zijn pioniersgeest weer bovenkwam, immers nieuwe omgeving, nieuw park en met nieuw elan beginnen. Als vertegenwoordiger van UVV bezocht hij vele jaarvergaderingen/congressen van de KNBSB. Altijd het oog gericht op de toekomst van het honkbal en zeer standvastig als het om de mening van zijn club ging. Hij bleef op en top UVV-er binnen en buiten de club. En Ad was ook een verenigingsmens. Hij hield van gezelligheid bij UVV. Jarenlang bezette hij samen met zijn broer Ton de klaverjastafels en was hij één van de motoren achter het biljarten binnen UVV.

  Grote zorgen maakte hij zich om de enorme daling van actieve honkballers in Nederland. Vond al snel dat “de bond” geen aandacht (genoeg) spendeerde aan de groei. Hij doelde daarbij op de groei van de breedtesport als kweekvijver voor de talenten. Groei dus bij de clubs. En zeker niet alleen maar groei binnen de jeugd. Want ook binnen de senioren zag Ad kansen. Het is dan ook jammer dat hij niet meer de tijd heeft gekregen de ingezette nieuwe koers van ‘’de bond’’ te volgen, waar inmiddels met nieuw elan aan de toekomst wordt gewerkt.

  Ad Lijffijt is op zeer jonge leeftijd overleden op 16 juni. In een enorm korte tijd verslechterde zijn gezondheid. Helaas zullen we nooit meer getuige zijn van zijn kenmerkende ‘’discussies’’ en gemopper achter de backstop. Ook zullen we zijn inbreng om de sport te verbeteren gaan missen. Dank Ad voor je enorme inzet voor UVV. We wensen zijn kinderen Jeffrey en Kim, zijn drie kleinkinderen, zijn echtgenote Carla, zijn vader Gerrit, zijn broer Ton en schoonzussen Ellen en Ingrid en de rest van de familie en zijn vele (honkbal)vrienden veel sterkte bij de verwerking van dit grote verlies.

  UVV zal Ad altijd blijven herinneren als een trouwe UVV-er en sportliefhebber.

  Merijn van Elsäcker

  Voorzitter HSV UVV  

   

  De rouwkaart voor Ad vind je hier